بادام زمینی و فندق جزو محبوب ترین آجیل ها در سراسر دنیا و کشور ایران می باشد که علی رغم طعم خاص و منحصر به فردی که دارد، از خواص بی نظیر نیز برخوردار بوده که در ادامه این مقاله ما سعی کرده ایم در خصوص این دو محصول اطلاعات بیشتری بیان نماییم.
سطح زیر كشت فندق در کشور
فندق میوه ای است که بومی اروپا، آسیای صغیر و قفقاز می باشد و در حال حاضر در بسیاری از کشور های دنیا همچون ایران نیز کشت شده و برداشت می شود.
جالب است بدانید در حال حاضر کشور ایران ششمین تولیدکننده فندق در جهان بوده و از این لحاظ اهمیت ویژه ای دارد.
سالانه یک میلیون و ۱۰۰۰ تن فندق در جهان تولید شده که از این میزان، ۳۱ هزار تن سهم ایران می باشد. به طور کلی باید بدانید کشور ترکیه با داشتن ۷۱ درصد سطح زیر کشت فندق و تولید سالانه ۵۰۰ هزار تن اولین تولیدکننده این محصول در دنیا بوده و پس از آن کشور های ایتالیا، آمریکا، اسپانیا و آذربایجان بزرگترین تولید کنندگان فندق در جهان هستند.
كشت فندق در ایران نیز در شهر های مختلف گیلان، قزوین، اردبیل، مازندران، زنجان و قم انجام گرفته به طوری که شهرستان رودسر با ۱۲ هزار هکتار باغ فندق نزدیک ۹۰ درصد فندق کشور را تولید کرده با این حال در این شهرستان یک کارخانه بسته بندی، خشک کنی و فرآوری محصول وجود دارد.
به طور کلی سطح زیر کشت فندق در کشور ۱۸ هزار هکتار بوده که این امر موجب شده است این میوه خشک نیز همچون دیگر محصولات کشاورزی اهمیت زیادی داشته باشد.
رطوبت كافی موثر در رشد درخت فندق
به طور کلی در خصوص نحوه کشت فندق و رشد درخت فندق لازم است به نکاتی توجه داشته باشید. این درختچه که ارتفاع یک و نیم متر دارد در اماکن مساعد به ارتفاع ۶ الی ۷ متر نیز رسیده و به آسانی جنگلی انبوه به وجود خواهد آورد.
برگ های این درخت پهن و تیز است و گل های آن بر دو نوع نر و ماده می باشد. لازم است بدانید از آنجایی که درخت فندق ریشه های افشان و فرم دارد، رشد آن می تواند در جلوگیری از فرسایش خاک بسیار موثر باشد.
با این حال باید بدانید عموماً درخت فندق از جمله درختانی است که با هر خاکی سازش داشته اما برای رشد بهتر میوه، نیاز به خاکی است که نیمه عمیق تا عمیق بوده و قدرت جذب آب بیشتری داشته باشد.
با این حال می توان گفت بهترین خاک برای رشد درخت فندق، خاک های رسوبی، رسی و شنی می باشد.
همچنین لازم است بدانید تحقیقات انجام شده نشان می دهد که باغ های فندق نباید در زمین هایی احداث شود که میزان آهک فعال آنها از ۱۰ درصد بیشتر باشد پس نتیجه می گیریم کشت این درخت ها در زمین های فاقد زهکشی، فشرده، سنگین و غیر قابل نفوذ مناسب نخواهد بود.
از دیگر نکات بسیار مهم برای کشت درخت فندق، رطوبت کافی می باشد. به طور کلی باید بدانید این درختچه ها برای رشد به میزان ۷۰ الی ۸۰ درصد رطوبت نیاز دارد. همچنین برای کشت دیم این درخت لازم است که سالانه حداقل بارندگی، ۸۰۰ میلی لیتر بوده و پراکنش مناسب در فصول گرم سال داشته باشد؛ در غیر این صورت لازم است که برای تولید فندق از آبیاری تکمیلی در ماه های خرداد، تیر و مرداد استفاده شود.
توجه داشته باشید ریشه های این درخت همیشه باید رطوبت نسبی حداقل 60 درصد داشته و آبیاری منظم این باغ های احداث شده فندق نیز نکته بسیار مهم برای رشد مناسب درخت خواهد بود. با این کار میزان گیرایی نهال های کاشته شده افزایش پیدا کرده و رشد گیاه تسهیل و تسریع پیدا می نماید.
از طرفی لازم است بدانید کیفیت و کمیت محصول نیز با آبیاری مناسب، افزایش پیدا خواهد کرد. در خصوص دوره آبیاری این درخت می توان گفت بسته به شرایط آب و هوایی این دوره ۴ الی ۷ روز بوده که در طول دوره رشد، لازم است ده هزار متر مکعب اسید آب سیسیک نیز به آب اضافه گردد.
گونه های مختلف میوه فندق در ایران
به طور کلی نکته بسیار مهمی که در خصوص میوه فندق باید بدانید، انواع مختلف این محصول است. یکی از انواع گونه های فندق در ایران فرتیل دو کوتارد بوده که لازم است بدانید این رقم میوه به صورت گرد بوده و نوک آن پهن و در وسط دارای گرده یا برآمدگی کوتاه می باشد.
دانه های این فندق به رنگ حنایی پررنگ است و پوست میوه کلفت و نسبتاً سخت می باشد. فندق دو کوتارد درشت بوده و وزن هر دانه ۸.۲ تا ۵.۴ گرم می باشد.
به طور کلی لازم است توجه داشته باشید مغز این گیاه نیز به شکل بیضی و پر محصول است. از آنجایی که کیفیت مغز آن متوسط می باشد، به صورت آجیلی و در صنایع غذایی و شکلات سازی مورد استفاده قرار می گیرد.
دیگر گونه فندق ایران، نقرت بوده که پوست این میوه نسبتاً نازک است و به رنگ حنایی پررنگ می باشد. دانه های این گونه فندق براق بوده و در اطراف راس آن پرز هایی دیده می شود. گوشت آن بسیار سفید و سخت بوده و مغز میوه به شکل بیضی می باشد. این رقم محصول کاملا مرغوب است و به صورت آجیلی و یا در صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.
از دیگر گونه های فندق می توان به فندق سگروب اشاره کرد که پوستی نسبتاً کلفت و کمی براق داشته و راس میوه پرز دار است.
گوشت این نوع فندوق سفید، بسیار سفت و نسبتاً معطر است و استفاده از آن در شکلات سازی و آجیل بسیار مناسب می باشد.
از طرفی باید توجه داشته باشید فندق تولید شده در شهر های مختلف کشور نیز با یکدیگر تفاوت هایی دارند مثلاً فندق قزوین به عنوان یکی از محبوب ترین محصولات کشور با رنگ حنایی روشن و شفاف دارای شکل گرد و دو پهلو است که مقاومت آن در برابر ضربه چکش متوسط می باشد؛ مغز این گونه قندق سفید است و دارای طعم شیرین و معطر می باشد.
فندق زنجان نیز دیگر فندق تولید شده در کشور بوده که شکل بیضوی و نوک دار داشته و در برابر ضربه مقاومت نسبی دارد. یکی از مهمترین نقاط ضعف این فندق درصد پوچی بالای آن است.
فندق آجیل بسیار محبوب در سراسر جهان
با وجود این که فندق یکی از آجیل های بسیار خوشمزه و البته پرخاصیت می باشد در حال حاضر مشاهده می شود فندق آجیل محبوب در سراسر جهان است.
در خصوص خواص منحصر به فرد آجیل لازم است بدانید این میوه یکی از مغذی ترین دانه های خوراکی است که سرشار از پروتئین، کلسیم، فسفر، انرژی، پتاسیم، ویتامین b و آهن بوده از این رو اثر تقویتی بالایی داشته و برای درمان بسیاری از بیماری ها مناسب می باشد.
مهمترین خاصیتی که در مورد فندق باید به آن توجه داشته باشید، در خصوص کمک به سلامت قلب و عروق می باشد زیرا نوعی چربی اشباع نشده در این خوراکی وجود داشته که منجر به کاهش کلسترول های بد شده و می تواند کلسترول های خوب در بدن را حفظ کرده و حتی افزایش دهد.
از طرفی باید بدانید فندق مقداری بسیار زیادی منیزیم داشته از این رو برای تنظیم میزان کلسیم در بدن بسیار مناسب می باشد. از دیگر خواص منحصر به فرد فندق می توان به تنظیم فعالیت عضله و ماهیچه اشاره نمود زیرا همانطور که گفته شد منیزیم موجود در این میوه در حفظ سطح منابع کلسیم بدن و سلول های بدن نقش اساسی داشته و این امر موجب می شود به انقباض عضلانی کمک شایانی کرده و از فشار بیش از حد به عضلات جلوگیری کند.
این دانه ها که حاوی مقادیر زیادی منگنز است به بهبود تراکم استخوان ها کمک کرده و برای بسیاری از بیماری ها چون پوکی استخوان مناسب می باشد. از طرفی باید بدانید ویتامین ب ۶ موجود در فندق که یک ویتامین ضروری برای عملکرد مناسب اسید آمینه های بدن است، نقش یک تنظیم کننده در حفظ سلامت سیستم عصبی را دارد.
و اما به اعتقاد بسیاری از افراد از مهمترین خواص فندق پیشگیری از سرطان می باشد زیرا منگنز موجود در فندق برای تحریک تولید آنزیم آنتی اکسیدانی بسیار ضروری بوده و منجر به جلوگیری از سرطان می گردد. از دیگر خواص منحصر به فرد این دانه های مغزی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- جلوگیری از پیری زودرس
- مفید برای خانم های باردار
- کمک به سلامت دستگاه گوارش
- گزینه ای عالی برای گیاهخواران
- کمک به درمان بیماری های گرفتگی قاعدگی
- کمک به بهبود زخم
- کمک به کاهش استرس و اضطراب
- کمک به افزایش وزن سالم
- کمک به افزایش سطح باروری
- مناسب برای هیدراته نگه داشتن پوست
مضرات بادام زمینی بوداده برای سالمندان
و اما علاوه بر آنچه بیان شد یکی دیگر از آجیل های بسیار دوست داشتنی و خوشمزه بادام زمینی می باشد که باید توجه داشته باشید بادام زمینی که بومی آمریکای جنوبی است در حال حاضر در نقاط مختلف دنیا کشت و برداشت می شود.
این محصول که جزو مغز های پرخاصیت و بسیار خوشمزه به شمار می رود در سراسر دنیا علاقه مندان زیادی داشته و منابع غنی از پروتئین و چربی های غیر اشباع می باشد. در کنار اینکه بادام زمینی سرشار از ویتامین ها و پروتئین ها می باشد، از آنجایی که بسیاری از افراد آن را به صورت بادام زمینی بوداده مصرف می کنند، ممکن است برای شان ضرر هایی داشته باشد.
با این وجود پیشنهاد می شود افراد مختلف به خصوص سالمندان برای این که بتوانند بهتر از فواید بادام زمینی استفاده کنند این محصول را به صورت خام مصرف نمایند.
به صورت کلی اگر از آلرژی زا بودن بادام زمینی خام آن هم در موارد محدود چشم پوشی کنیم، می توان گفت مصرف درست این نوع آجیل هیچ گونه ضرری برای بدن ندارد.
بادام زمینی خام مناسب برای تهیه کیک
با وجود اینکه بادام زمینی خوشمزه می تواند بسیاری از مواد مغذی بدن را تامین کند علی رغم اینکه استفاده از آن به صورت آجیل بسیار رونق دارد امروزه مشاهده می شود بسیاری ازخانم های خانه دار برای تهیه کیک های خانگی و خوشمزه از بادام زمینی به صورت خام استفاده می کنند.
بادام زمینی داروی خوشمزه در طب اسلامی
حال علاوه بر آنچه در خصوص بادام زمینی گفته شد طبیعتا لازم است درباره فواید این دانه های خوراکی اطلاعاتی بیان کنیم.
به طور کلی باید بدانید این محصول از نظر پروتئینی در زیر گروه حبوباتی مثل عدس، لوبیا و نخود قرار گرفته و منبع بسیار عالی از انرژی می باشد؛ به طوری که ۱۰۰ گرم از بادام زمینی حاوی ۵۰ گرم چربی و ۱۶ گرم کربوهیدرات است.
مطالعات انجام شده نشان می دهد که این محصول از نظر طب سنتی نیز دارای خواص منحصر به فردی می باشد و ارزش غذایی آن همچون گردو و بادام استو توجه داشته باشید این دانه های مغذی که سرشار از آنتی اکسیدان است، میتواند برای مراقبت از پوست گزینه ایده آل باشد.
مصرف به اندازه بادام زمینی موجب می شود تا ظاهری جوانتر داشته باشید و پوستی صاوف و شفاف برای تان به ارمغان می آورد.
فراوانی آهن و کلسیم در بادام زمینی نیز به بهبود استخوان های سالم و قوی و انتقال درست اکسیژن به خون کمک کرده و از این لحاظ می تواند بسیار مناسب باشد.
همچنین لازم است بدانید بادامز مینی جهت مبارزه با افسردگی گزینه ای بی نظیر است و با وجود این که منبع ویتامین ب می باشد خطرات بیماری قلبی را کاهش داده و غذای سالم به شمار می رود.
شاید بسیاری از افراد فکر کنند از آنجایی که بادام زمینی جزو دانه های روغنی به شمار می رود چاق کننده باشد اما توجه داشته باشید این مغزها بدون کربوهیدرات بوده با این حال یکی از مهمترین فواید آن لاغری و کاهش وزن درست و اصولی می باشد.
به طوری که چربی غیر اشباع موجود در آن ایجاب کرده است تا افرادی که از رژیم های غذایی پیروی می کنند این خوراکی خوشمزه را حتماً در برنامه غذایی شان بگنجانند.
همچنین توجه داشته باشید از آنجایی که بادام زمینی اثر کاهش دهنده کلسترول را دارد، می تواند در پیشگیری از سنگ کیسه صفرا نیز موثر باشد زیرا بیشتر سنگ های صفرا تا حد زیادی از کلسترول تشکیل شده اند.
همچنین اسید چرب امگا 3 موجود در بادام زمینی، برای رشد موها بسیار مفید بوده و از طرفی بیوتین موجود در آن منجر به پیشگیری از ریزش مو می شود. علاوه بر این باید بدانید که این دانه های خوراکی خواص منحصر به فرد و فوق العاده دیگری نیز دارند.